מהו קטרקט

מהו קטרקט – למה זה קורה לי?

מצב של קטרקט בעין מגדיר מצב שהעדשה נעשית עכורה וחסרת שקיפות. במצב תקין בו יש לאדם עדשה בריאה, היא שקופה ומעבירה לו את קרני האור בצורה אופטימלית. כאשר העדשה נעשית שקופה, מה שנקרא שהוא מתחיל לסבול מקטרקט, הראיה נעשית מטושטשת יותר, והאדם סובל מחוסר בהירות וערפול.

כיצד נחוש קטרקט?

כדי להגדיר את הקטרקט בצורה הטובה יותר, אפשר לדמות את זה למי שעומד ליד חלון ורוצה לראות את הנוף. אבל החלון חסום על ידי וילון אטום למחצה, ודרכו הוא מביט החוצה אל הרחוב. הוא רואה את העצמים ומצליח לזהות את הנוף, אבל עדיין הכל עכור ומטושטש ושום דבר לא נראה טוב. ככל שמצב הקטרקט קשה יותר כך העכירות תהיה גבוהה יותר והאדם יתקשה בראיה.

קטרקט מולד

סוג אחד של קטרקט נקרא קטרקט מולד והוא מופיע בתינוק עם היוולדו. קטרקט זה נוצר עוד בהיות העובר ברחם והוא דורש תיקון מידי להסרת העכירות של העדשה.

קטרקט משני

סוג אחר של קטרקט נקרא קטרקט משני ומופיע באנשים מבוגרים. מחלה זו עולה בשכיחותה עם העלייה בגיל. זהו קטרקט שנובע משינויים בעין המעכירים את שקיפות העדשה, ובדרך כלל מתחילה בסביבות גיל חמישים ומעלה. יש לציין כי בגיל ששים יאובחנו כמעט מחצית האוכלוסייה עם מחלה זו, כך שאפשר בהחלט לומר שמדובר בתופעה שכיחה למדי.

סיבות נוספות להופעה של קטרקט משני יכולים להיות כתופעות נלוות למחלות ברקע, כמו מחלת סכרת שגורמת לשינויים במבנה העין, או לעיתים בגלל תרופות שונות בעיקר מסוג סטרואידים שמשפיעות על כלי הדם שמגיעים אל העין.

סימפטומים של קטרקט

מעניין לציין כי הופעת קטרקט לא חייבת להתפתח בשתי העיניים במקביל, ולפעמים נוצר מצב בו עין אחת עם קטרקט מתקדם והשניה מתקדמת בקצב איטי יותר. אמנם בדרך כלל שני העיניים יסבלו מן התופעה אך קצב התקדמות המחלה יהיה שונה.

כדי לדעת אם אחת יש קטרקט חשוב לשים לב לתופעות הבאות:

  • שינוי בראיה מרחוק לעומת מה שהיה בעבר
  • הסתנוורות חזקה מול אור או שמש ישירה
  • אי יכולת לראות בחושך – כלומר ראייה בלילה
  • ראיה כפולה
  • ראיה לא ברורה, עכורה.
  • צורך להחליף מספר במשקפיים פעמים רבות
  • למרות הרכבת המשקפיים עדיין סובלים מקוצר ראיה
  • תחושה של ראיה "דהויה" כאילו כל הצבעים אינם חדים עוד.
למידע נוסף אודות סימפטומים של קטרקט, הקליקו על הקישור.

הטיפול היחיד למחלת הקטרקט, הוא ניתוח. כאשר הפרוצדורה הרפואית הנפוצה כיום היא ניתוח קטרקט בלייזר. זהו טיפול קצר (הניתוח עצמו אורך כ-15 דקות) המבוצע במסגרת אשפוז יום שלאחר משוחרר המטופל (במידה והכל עבר כשורה והמטופל מרגיש טוב).

בכל מקרה של ספק כדאי להתייעץ עם רופא עיניים מומחה כדי לזהות את הגורם ולטפל בהתאם!

גלילה לראש העמוד